Anmeldelse        Lolland-Falsters Folketidende


En bondedreng fra Falster

”Jeg er født i Væggerløse på Falster. Der boede vi de første år af mit liv, lige overfor kirken. I et hus, jeg kun har et billede af, for det er brændt og ikke genopført. Grunden blev siden brugt som parkeringsplads for Brugsen, og så flyttede vi til Marrebæk, da jeg var to år.”

Sådan indleder Tange Rasmussen sin livshistorie, der nu er kommet i bogform, sådan som han har fortalt den til kommunikationsrådgiver Gro Madsen.


Og det er ikke bare en livshistorie, der kan have interesse for hans nærmeste. Den gamle bondedreng fra Falster, som han ynder at kalde sig, har haft et helt usædvanligt liv, både privat og offentligt, og han har sat flere fodaftryk udadtil.

Han blev for eksempel kendt som økologisk bonde, før udtrykket blev opfundet, og landkendt som medstifter af en af 1970’ernes berømte ungdomshøjskoler, Andebølle på Vestfyn, der blev betragtet som en revolution på uddannelsesområdet.

Det er ganske betagende at læse, hvordan Tange Rasmussen, der med baggrunden i opvæksten på Falster, ikke fik foræret de allerbedste betingelser, så at sige har taget livet i egen hånd, og skabt sig en tilværelse ved hele tiden at være et forbillede for andre, ikke alene som lærer på ungdomshøjskolen, men på alle områder.


Dan han som ganske ung var sergent og senere løjtnant i Kronens Artilleriregiment måtte han skjule overfor sine overordnede, at han havde et kammeratligt forhold til de menige soldater. ”Jeg ville bare prøve at være et ordentligt menneske og have det godt med dem, jeg havde med at gøre. Og det havde jeg.”


Tange Rasmussen er i dag 76 år, så hans livshistorie bliver også en samtidshistorie strakt ud over trekvart århundrede. Hvad han fortæller om sin barndom og ungdom på Falster, står lyslevende som hans personlige historie og som en beretning om en svunden tid, hvor der var liv og sammenhold i landsbyerne, og hvor der måtte arbejdes hårdt af børn såvel som voksne.

Forældrene var fodermesterpar hos Johannes Hemmingsen i Marrebæk. ”De stod op klokken halv fire om natten og malkede de her fyrre køer, tyve til hver, med hånden”, fortæller Tange Rasmussen.

Senere købte de en lille landejendom i Skelby, hvor Tange gik syv år i skole og hjalp til derhjemme, også i roemarken. Han egen ”karriere” startede også i landbruget, i Gedser og Horbelev, men i 1959 blev han indkaldt som soldat, og det ændrede hans liv. Han blev gift, fik børn og læste til lærer, og fra nu af fik han sat sit liv på skinner. Tange Rasmussen taler frit fra leveren, stikker ikke noget under stolen, og læseren får også hans kærlighedshistorie og hans livs tragedie.


Af alle de historier, der skrives i dag og selvudgives i bogform, er Tange Rasmussens noget særligt. Den fortjener at blive placeret på toppen af bunken.


(K.E.Watz, Lolland-Falsters Folketidende, d. 1. august 2015)