Ærøsk ildsjæl og alle tiders Tange i bogform


Året er 1978 og så småt på hæld, da Tange kommer hjem en dag i begyndelsen af oktober. Huset i Fjelsted på Fyn er stort, der er børn og dyr, der skal passes, og Tange er på bevilget studieorlov fra Undervisningsministeriet.

Til daglig arbejder han som lærer på Andebølle Ungdomshøjskole, nu har han tre måneder til at kortlægge og undersøge forhold omkring genanvendelse og genbrug, en mindre empirisk miljøundersøgelse, som skal ende op i et undervisningshæfte.

Tange finder den eftermiddag kun sønnen Thomas og husets logerende, en ung fyr ved navn Niels, hjemme.


- Hvor er Annie henne, spørger Tange drengene, da han undrer sig lidt over fruens fravær.

- Jamen, hun vil skilles, så hun er flyttet, siger de så.


Alle tiders Tange er Tange Rasmussens livshistorie over et trekvart århundrede. Han er plejet og opbragt på Falster i ly af roekuler, luthersk-missionske dogmer og hårdt arbejde. Men de store kapitler indledes med Annie i en Ford Consul inden den livslange indsats for unge mennesker i lærergerningen på Andebølle Ungdomshøjskole på Fyn, inden han indtager Ærø i Det Sydfynske Øhav i midten af 1990’erne. Tange Rasmussen er vaccineret med Grundtvig og først som sidst ‘bare en gammel bondedreng’, som han selv siger.


Det er mærkeligt med Tange. I og for sig er han en institution på Ærø. Så fremtrædende en figur og så samlende en faktor er han, at han for mange er indbegrebet af noget særligt ærøsk. Selvom han slet ikke er fra øen. Alle kender Tange. Igen i år står han bag instruktionen af Ærø Festspil på Søbygård. Han er også ankermand i Søby Dilettant. Underviser frivilligt på Ærø Friskole, er besøgsven, engageret i menighedsarbejde, er en afholdt og farverig medborger, en grøn tænketank, en livsklog herre og alle børn og dyrs barmhjertige samaritaner. Tange er her og der og alle vegne. Og nu også i bogform.


Alle tiders Tange er en dramatisk og medrivende livsskildring i store ord og armbevægelser. Små hverdagsnuancer og fine eftertænksomheder.


Alle tiders Tange udkom 6. juli 2015 på Forlaget Bakkelandet.


Forhandles kun fra forlaget. Kontakt os for bestilling. Vejl. udsalgspris

Kr. 99,-

Alle tiders Tange - Bogforside

Tange Rasmussen i 1960'erne.